L’acció de les cinc oseis + i – a la CVP
Quan l’osei vertical + i – (I i II) actua a la CVP, s’activa el sistema nerviós central i la seva activitat biològica planificadora, l’expressió de la psique contemplativa o observadora i l’execució del moviment ascendent:
En tensar-se, dreça la CVP cap amunt i lleugerament cap endavant, estirant el coll; en relaxar-se, ho fa cap avall i, lleument, cap endarrere; actua fonamentalment des del cap-coll i des de la cavitat cranial.
La sensibilitat es focalitza en la dimensió vertical del món i es capta (de forma activa-extravertida en + i passiva-introvertida en -) l’alt i el baix de l’ona, l’espai global, el temps llunyà i la més gran quantitat i varietat possible d’informacions.
osei vertical
tensió distensió
Quan l’osei frontal + i – (V i VI) actua a la CVP, s’activa el sistema motor-combustiu i la seva activitat biològica, metabòlico-respiratòria, l’expressió de la psique pragmàtica o eficaç i l’execució del moviment unidireccional cap endavant:
En tensar-se, dreça la CVP projectant-la cap endavant i lleugerament cap amunt, apujant les espatlles; en relaxar-se, ho fa cap endarrere, abaixant-les; actua fonamentalment des de les espatlles i des de la cavitat pectoral.
La sensibilitat es focalitza en la dimensió frontal del món i es capta (de forma activa-extravertida en + i passiva-introvertida en -) el ritme, com a avanç ondulatori; l’espai, direccional o lineal; el futur immediat i el camí més recte i més curt amb una despesa mínima de temps.
osei frontal
tensió distensió
Quan l’osei lateral + i – (III i IV) actua a la CVP, s’activa el sistema digestivo-circulatori i l’activitat biològica assimilocirculatòria, l’expressió de la psique emocional o mediadora i l’execució del moviment esquerra-dreta:
En tensar-se, inclina la CVP cap a un costat; es relaxa, inclinant-la cap a l’altre costat; actua fonamentalment des de la zona medial de l’espatlla i des de la cavitat abdominal.
La sensibilitat es focalitza en la dimensió lateral del món i es capta (de forma activa-extravertida en + i passiva-introvertida en -) el timbre o harmònic natural de l’ona, l’espai i el temps indefinits o el cap aquí i cap allà, relacionats amb el gust o el disgust, la comunicació-convivència amb els/les companys/es, passar-s’ho bé o malament i estar animat i content o desanimat i descontent.
osei lateral
tensió distensió
Quan l’osei rotatòria + i – (VII i VIII) actua a la CVP, s’activa el sistema eliminatori i la seva activitat biològica excretora, l’expressió de la psique competitiva o conclusiva i l’execució del moviment de torsió (giratori):
En tensar-se, torça la CVP des d’un costat; es relaxa destorçant-la des del costat contrari; actua fonamentalment des de la cintura i des de la cavitat urinària.
La sensibilitat es focalitza en la dimensió rotatòria del món i es capten (de forma activa-extravertida en + i passiva-introvertida en -) la intensitat variable de l’ona, l’espai i el temps que ens envolta de prop, l’espai vital mínim o el territori propi, la pressió dels estímuls propers i la necessitat de resistir o de defensar-se enfront d’ells.
osei rotatòria
tensió distensió
Quan l’osei central + i – (IX i X) actua a la CVP, s’activa el sistema reproductor i la seva activitat biològica de regeneració cel·lular, l’expressió de la psique afectiva o absoluta i l’execució del moviment intero-exterior (multiradial):
En tensar-se, compacta la CVP cap al seu centre, cap avall i lleugerament endavant; es relaxa, projectant-la cap enfora, cap amunt i lleugerament cap enrere; actua fonamentalment des dels malucs i des de la cavitat pelviana.
La sensibilitat es focalitza en la dimensió central del món i es capten (de forma activa-introvertida en + i passiva-extravertida en -) la densitat de l’ona, l’espai i el temps infinits, el propi interior de l’ésser, els estímuls externs que hi penetren, la força multiradial i absoluta de la unió amb el nucli d’un altre ésser, la resta d’éssers que requereixen ajudes vitals (l’exemple més representatiu en són els propis fills o filles), la vida i la mort.
osei central
tensió distensió
El predomini de l’activació d‘una osei o d’una altra depèn del moment i de la circumstància.
Per exemple, un mamífer alça el coll-cap en resposta a un estímul llunyà; dreça la CVP i es posa cap endavant per avançar; mou la CVP lateralment i es mostra content davant d’una situació agradable i d’amistat; lluita amb un invasor amb la força de torsió de la seva CVP; o compacta la CVP a l’època de zel.
Però també depèn dels diferents condicionaments rebuts al llarg de la vida. La influència del condicionament, en l’activació d’una osei o d’una altra, és més gran en l’ésser humà a causa de la capacitat especial d’aprenentatge de la naturalesa de l’homo sapiens sapiens i pel fet que cada individu neix ambel predomini d’alguna de les oseis, fenomen al qual denominem taiheki.
la percepció de l’espai de cada osei
osei vertical
osei frontal
osei laterial
osei rotatòria
osei central |