SEITAI
La missió de l’activitat cultural Seitai és conrear el moviment espontani (el mateix que ens ha fet néixer, créixer i que ens manté vius) i observar, comprendre i respectar la seva manifestació:
En les senzilles pràctiques de l’activitat cultural Seitai, el katsugen undo, el yuki i el gyoki, prestem una atenció directa al nostre moviment espontani. I sense que siguin necessaris coneixements previs o domini de tècniques específiques, aquestes pràctiques ens permeten recuperar la coordinació natural de les diverses activitats cel·lulars del nostre organisme i l’associació natural entre el conscient i el no conscient.
Quan perdem seriosament aquesta coordinació o associació natural, és quan apareixen les malalties físiques i els trastorns psíquics. Llavors, aquestes pràctiques ens ajuden a sentir que l’estancament intern de la nostra vitalitat ha produït una acumulació de tensió parcial excessiva i també ens ajuden a resoldre-la, tot restablint, d’aquesta manera, la nostra vida-salut.
De l’experiència seitai, han sorgit diverses preguntes i respostes que són essencials per a la comprensió de la naturalesa humana:
¿Quina és la facultat natural que manté la interrelació entre les diverses activitats energètiques de l’ésser viu: física, biològica i psíquica? Doncs considerem que aquesta facultat és el moviment espontani, al qual denominem osei. El moviment espontani comprèn les oseis més i menys, + i – , vertical, frontal, lateral, rotatòria i central, que són les cinc formes fonamentals de manifestació de la vida.
Mitjançant quina estructura s’estableix aquesta interrelació en els éssers vius? L’estructura que estableix aquesta interrelació és l’esquema osei, el qual ens mostra com les cinc oseis s’organitzen amb interdependència a la CVP (sigles de: crani, vèrtebres i pelvis, que usarem com una sola paraula), que és l’estructura rectora de la vida de l’organisme.
Quina és la qualitat especial que l’osei manifesta en l’ésser humà? Aquesta qualitat és el conscient espontani, que sorgeix de la CVP humana en una associació natural amb el no conscient (gran part de les activitats autònomes cel·lulars). La seva base orgànica radica en la conversió energètica i en l’equilibri f-e cranial, que doten d’una intensitat i d’una qualitat especials la nostra activitat psíquica.
De quina manera es manifesta l’osei en cada individu? L’osei es manifesta en cada individu en el taiheki. Es manifesta d’una forma original i irrepetible en cada persona, amb el predomini hereditari d’algunes osei.
¿Com podem cultivar el vigor de la unitat de les activitats de l’osei: física, biològica i psíquica, i de l’associació natural entre el conscient i el no conscient, d’acord amb la naturalesa pròpia de cada individu? Podem cultivar aquesta unitat mitjançant les pràctiques de katsugen undo, de yuki i de gyoki, que ens ajuden a resoldre la nostra particular tensió parcial excessiva, que és l’estancament intern de la vitalitat que s’ha acumulat al nostre interior.
En observar la nostra vida quotidiana amb aquestes noves referències, adquirim una nova percepció de nosaltres mateixos, de la comunicació humana i de la nostra vida-salut.
Com que la perspectiva seitai no té cap equivalent en els nostres referents culturals, qüestiona moltes de les concepcions que regeixen la nostra vida. Per exemple, ens pensem que dirigim la nostra psique, la ment o la consciència amb idees com: “l’ànima és perpètua, mentre que el cos es podreix”; “la ment és tan poderosa que està més enllà del cosmos”; “convé alliberar-la de tot tipus de condicionaments”… Aquestes creences ens impedeixen percebre que és la psique la que ens maneja, a nosaltres, amb la seva activació espontània i que això ocorre en funció de l’estat concret del nostre organisme.
En realitat, l’origen de l’estancament intern de la vitalitat és el que origina el principal problema de l’ésser humà, l’obsessió: ens quedem atrapats amb la imaginació sobreexcitada (odi, enveja, complex, fòbia, angoixa, ansietat, depressió…), i aquest estancament també es manifesta en moltes afeccions orgàniques. Llavors, aquelles idees no ens serveixen de gaire per resoldre aquest problema, perquè no poden fer disminuir la tensió parcial excessiva que l’ha generat.
Malgrat la seva senzillesa extrema, les pràctiques seitai sí que poden fer-ho, perquè atenen directament el moviment espontani. Aquestes noves pràctiques i aquesta nova perspectiva cultural van ser exposades per Haruchika Noguchi, fundador de la cultura seitai.